Recept van de maand: Ossenhaas met jus

De feestdagen vragen om goed eten. Heerlijk dineren met vrienden en familie, daar draait het om in december. Voor deze speciale maand hebben wij dan ook een passend recept geselecteerd. Een mooi stuk vlees om met een groot gezelschap (maar liefst vijftien personen!) van te genieten. Binnen dertig minuten zet je het op tafel. Serveer er een mooie, volle rode wijn bij en een avond heerlijk tafelen is gegarandeerd!


Ingrediënten
  • vleesthermometer
Bereiden
  1. Laat de ossenhaas uitlekken en dep goed droog met keukenpapier. Aan de bovenzijde van de ossenhaas zit een vlies, deze kun je met een zeer scherp mes verwijderen. Eventuele vetstukjes geven smaak maar kun je ook wegsnijden. Maak een kleine inkeping in het vlies en zet de punt van het mes onder het vlies. Pak het stukje vlies met de vingers en laat het mes met de snijkant schuin naar boven langs de onderkant van het vlies lopen en trek het voorzichtig mee.
  2. Controleer met de vleesthermometer of het vlees op kamertemperatuur is (minimaal 18 °C in de kern). Verhit de boter en de olie in de braadpan. Bestrooi de ossenhaas met peper en zout en leg in de pan. Bak rondom op hoog vuur 5 min. bruin. Als je geen pan hebt die groot genoeg is, halveer dan de ossenhaas en gebruik 2 pannen. Zet het vuur laag en bak ca. 20 min. of tot een kerntemperatuur van 50°C (rood), of bak naar wens. Keer regelmatig. Neem het vlees uit de pan, dek af met aluminiumfolie en laat 5 min. rusten.
  3. Schenk het water in de pan en laat 2 min. inkoken. Roer de aanbaksels los. Snijd het vlees in plakken en serveer met de jus.

Combinatietip
Lekker met citroenaardappelen uit de oven (kijk voor het recept elders op ah.nl/allerhande) en bimi.

Una Más – Wijntip
Amarone Della Valpolicella DOC Soprasasso