Deze maand een heerlijk gerecht voor de frisse herfstmaanden. Verwen jezelf met een Steak au Poivre, een heerlijke steak met romige pepersaus! 

Benodigdheden voor 4 personen:

4 stuks steaks
500 ml room
300 ml bruine fond
1 grote klont boter
1 potje geconcasseerde peper
1 glaasje congac
snuif zout

Voor dat je aan het werk gaat met de overheerlijke Steak au Poivre, moet de steak 1 uur voor het bakken uit de koelkast zijn geweest.

Pak een hoge steelpan en voeg in de pan de 500 ml room. Leuke tip: Leg er een pollepel in zodat het minder snel gaat overkoken. Houd het room alsnog goed in de gaten en laat zeker voor de helft inkoken. Als de steak voor een uur buiten de koelkast is geweest, kruid je het in met zout. Pak vervolgens het potje geconcasseerde peper en giet het uit op een bord. Duw elke steak langs 1 kant in de peper. Als je van pepersmaak houdt, dan kan je de bovenkant en onderkant ook in de peper duwen.

Vervolgens heb je een pan nodig waar de steaks goed in passen, voeg er de klont boter aan toe en laat het goed schuimen. Laat voor 2 minuten goed garen zonder eraan te porren. Draai na 2 minuten om en laat ze naargelang dikte en gewenste  bakwijze verder garen. Om verder te kunnen met de saus en de steaks goed warm te houden, verwarm je de oven op 45 graden en leg je de steaks in de warme oven. Voordat je verder gaat met de volgende stap, doe je voor de veiligheid je mouwen naar beneden of een handdoek rond je arm. Giet het meeste vet weg van de pan en voeg daarbij de bruine fond aan toe en gier het glaasje congac er ook bij.

Als laatst haal je de ingekookte room erbij, klop je alles goed los en kruid je hoe het voor jou in de smaak valt. Indien nodig kan je nog een snufje zout er bij toevoegen. De steak kan je heerlijk serveren met sla of frietjes. Eetsmakelijk!

Recept en foto van Sofie Dumont.