Helemaal weg van seafood? Probeerd dan deze overheerlijke paella, met garnalen en verse mosselen. Lekker met onze wijn van de maand!

 

Ingrediënten:

• 1 kg verse mosselen
• 5 el milde olijfolie
• 30 g verse platte peterselie
• 225 g AH Biologisch diepvries rauwe, gepelde garnalen
• 380 ml visfond
• ¼ g saffraan
• 2 middelgrote uien
• 2 tenen knoflook
• 2 tomaten
• 155 g rode en gele gegrilde-paprikareepjes in pot
• 1 tl zoet gerookt paprikapoeder
• 300 g paellarijst
• 1 citroen

Bereidingswijze

Spoel de mosselen onder koud stromend water en haal kapotte of openstaande schelpen eruit. Verhit ⅕ van de olie in een grote pan op middelhoog vuur. Snijd de takjes van het bosje peterselie, snijd de blaadjes fijn. Ontdooi de garnalen volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Doe de mosselen met de peterseliestelen in een grote (mossel)pan en doe de deksel erop. Stoom de mosselen in 5-8 min. gaar in eigen vocht, tot de schelpen opengaan. Giet de mosselen af, vang het kookvocht op. Vul aan met het visfond en water tot je 800 ml (per 4 personen) hebt. Verkruimel de saffraan en meng door de bouillon. Gooi mosselen weg als ze niet open zijn gegaan.

Verhit ondertussen ⅖ van de olie in een paellapan. Bak de garnalen 4 min. op middelhoog vuur tot lichtroze, keer halverwege. Schep ze uit de pan. Snipper ondertussen de uien en snijd de tenen knoflook fijn.

Verhit de rest van de olie in de paellapan en fruit de ui en knoflook 3-4 min. Kerf de tomaten aan de onderkant kruislings in. Dompel in heet water tot het velletje omkrult. Verwijder de velletjes onder koud stromend water. Rasp de tomaat op een grove rasp tot pulp. Giet de paprikareepjes af en voeg met het paprikapoeder, de tomaatpulp en de helft van de peterselie toe aan de pan, roer door. Voeg de rijst toe en meng goed door het groentemengsel. Schenk de visbouillon met saffraan erbij en breng de rijst op matig vuur aan de kook. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

Laat de rijst 10 min. koken tot net niet gaar. Roer niet door, maar schud de pan door zodat de rijst gelijkmatig gaart. Leg de garnalen erop, schenk eventueel bakvocht mee, laat nog 5 min. doorkoken tot de rijst droog is. De rijst bakt een beetje aan de bodem van de pan, maar dat is juist lekker. Snijd de citroen in parten. Haal de bovenste schelp van de helft van de mosselen en verdeel ze over de pan. Bestrooi met de rest van de peterselie en leg de citroen erbij. Serveer de rest van de mosselen naast de pan.

 

Wijntip: bij dit zomerse gerecht past onze Verdejo Rueda do ‘José Pariente perfect!