Met Koningsdag in aantocht is er natuurlijk maar één snack die bij ons opkomt om te serveren tijdens het feest. Bitterballen! En dan niet uit de diepvries, maar zelfgemaakt. Hou er rekening mee dat je met deze bitterballen wel een stukje langer bezig bent dan met degenen die slechts in de frituurpan of oven hoeven. Groot voordeel van de bitterballen die je zelf maakt, is dat je ze naar eigen smaak kunt vullen.

Recept

Voor ongeveer 30 stuks. Wat er te veel is gemaakt, kan in de vriezer.

Benodigdheden:

 • 60 g boter
 • 1 uitje, gesnipperd
 • 60 g bloem
 • 250 ml bouillon in de smaak van de vulling
  (dus rundvlees-, kalfs-, kip-, groente- of tuinkruidenbouillon)
 • 2 eieren, losgeklopt
 • 200 g paneermeel
 • olie om in te frituren

Bereiding:

 1. Maak eerst de roux: neem een pan met dikke bodem en smelt de boter erin op halfhoog vuur. Voeg de ui toe en laat deze zachtjes een minuut of 6 in de boter smoren op lager vuur. Voeg de bloem toe en meng alles goed. Laat het mengsel al roerend doorgaren en stop zodra het begint te verkleuren. Dit mag best 15 minuten duren.
 2. Giet dan, scheutje voor scheutje, er 200 à 250 ml koude bouillon bij en blijf goed roeren. Voeg niet méér bouillon toe, het mengsel moet echt stevig zijn straks, anders bakt u lekke ballen.
 3. Nu kan de vulling erdoor: vlees, kip of garnalen (zie voor meer suggesties de receptjes hieronder). Nu is de roux ‘ragout’ geworden. Breng op smaak met peper en zout. Giet de ragout in een bak, dek af en laat een paar uur of een nacht opstijven in de koelkast.
 4. Rol balletjes van de opgesteven ragout. Strooi het paneermeel op een bord. Giet de geklopte eieren in een ondiep bord. Rol de ballen eerst door het paneermeel. Haal ze dan door het ei en rol ze vervolgens een tweede keer door het paneermeel.
 5. Verhit de olie in een diepe pan op middelhoog vuur of in de frituurpan tot 175 graden.
 6. Frituur de ballen ongeveer 5 minuten in kleine porties achter elkaar, laat ze op een stuk keukenpapier uitlekken.

Voorbereiden: ca. 35 min. Wachttijd: 1 nacht of zeker 6 uur.
Bereiden: ca. 30 min. 1 bitterbal bevat gemiddeld 35 kcal.

Variaties:

Recept Rundvleesbal
1 x basisrecept roux en gebruik dan 200 ml rundvleesbouillon
300 g gare runder- of kalfspoulet (in de bouillon garen die straks voor de roux wordt gebruikt!)
20 g fijngehakte peterselie
De blaadjes van ca. 4 takjes tijm

Recept Kip-kerriebal
1 x basisrecept roux en gebruik dan 200 ml kippenbouillon
1 el kerriepoeder
1 el paprikapoeder
300 g gaar kippenvlees (liefst geplukt van een gebraden hele kip, dat heeft veel meer smaak dan een gebraden kipfilet), in kleine stukjes
Meng voor het korstje 100 g paneermeel met 100 g gemalen kokos

Borrelsuggestie:

Bacalhôa Catarina

De Catarina is absoluut koninklijk, want deze wijn is een ode aan de voormalige Portugese prinses Catarina of Braganza. De wijn wordt al sinds 1982 gemaakt door wijnhuis Bacalhôa Vinhos. Deze Portugees is vol, rijk en veelzijdig, gemaakt van chardonnay en de inheemse fernão pires en arinto. De smaak is bloemig en rijk, boordevol geel fruit. Een heerlijk royale combinatie die bijna op elke (feestelijke) gelegenheid gedronken kan worden. Schenk ‘m tijdens Koningsdag met een heerlijk eigengemaakt bitterballetje ernaast en het wordt geheid vorstelijk genieten!

Proost op een heerlijke Koningsdag!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *