Veel mensen denk dat bolognesesaus een tomatensaus is, maar dat is het niet. Het is een vleessaus. Daarnaast behoort het geserveerd te worden met tagiatelle niet met spagetti.

 

Ingrediënten voor 4 personen
500g Tagliatelle
50g wortel
50g ui
50g bleekselderij
100g pancetta
200g half-om-half-gehakt
200g rundergehakt
200ml rode wijn(Chianti)
200ml runderbouillon
5 eetlepels tomatenpuree
Olijfolie
Zeezout
Verse peper

Voorbereiding
Snij de wortel, de ui en de bleekselderij in super kleine blokjes en de pancetta in zeer kleine dobbelsteentjes. Verwarm de runderbouillon en voeg de eetlepels tomatenpuree hier aan toe.

Bereiding
Zet een grote stoofpan op het vuur en als de pan warm is, doe je hier de olijfolie in. Fruit hierin de stukjes wortel, ui en bleekselderij. Op een andere pit zet je gelijktijdig een koekenpan op het vuur. Als deze pan warm is bak je hierin de pancetta uit in zijn eigen vet. Als de pancetta helemaal is uitgebakken en er naast de pancetta wat vet in de pan zit, doe je ook de 2 soorten gehakt in de pan. Bak het gehakt tot dat het lekker knapperig is en doe dan de gehele inhoud van de pan in de andere pan met groente. Roer de ingrediënten goed door elkaar zodat de smaken over en weer in elkaar kunnen trekken.

Blus het geheel af met de rode wijn en laat dit een klein beetje indampen, zodat ook de smaak van de wijn lekker in de ingrediënten kan trekken. Na een paar minuutjes doe je de runderbouillon met tomatenpuree ook in de pan. Dit is het moment om de pan op een lager pitje te zetten, eventueel zelfs op een warmhoudplaatje. Voeg naar smaak peper en zeezout toe. Het is nu zaak om de Ragu alla Bolognese zeker 2 uren te laten pruttelen. Mocht de saus te ver indikken, voeg dan gerust water toe.

Kook na 2 uur de Tagliatelle volgens de bereidingswijze op de verpakking of maak deze vers. Als de Tagliatelle gaar is, giet je deze af en doe je deze terug in de pan. Voeg nu een aantal lepels Ragu toe aan de pasta en roer het geheel door, zodat alle pasta goed is bedekt met saus.

Schep de pasta in diepe borden en doe hier nog een klein beetje saus overheen.
Maak de Tagliatelle Ragu alla Bolognese af met Parmigiano Reggiano.