De ‘R’ zit weer in de maand en dat betekent dat de mosselen volop aanwezig zijn; deze maand mosselen met crème fraîche en droge witte wijn.

Ingrediënten (4 personen)
4 kg mosselen
3 el olijfolie
2 tenen knoflook, fijngesneden
1 courgette, in halve plakjes
150 ml Riesling (droge witte wijn)
200 ml crème fraîche
1 el tijmblaadjes

Bereiding
Controleer de mosselen: gooi schelpen die stuk zijn of na een ferme tik niet sluiten weg. Verhit in een ruime hoge pan de olijfolie. Fruit de knoflook. Bak de courgette 1 min. mee. Schenk de wijn in de pan. Leg de mosselen op de groenten en maal er royaal peper over. Kook de mosselen 6-8 min. met deksel, of tot alle schelpen open staan.

Neem de mosselen uit de pan en houd ze warm onder aluminiumfolie. Laat het mosselvocht op hoog vuur tot 1/3 inkoken. Roer de crème fraîche en de tijm erdoor. Verdeel de mosselen over 4 schalen of pannen en schenk er de roomsaus over. Lekker met baguette met kruidenboter of dijonnaise.

Variatietip
1. Serveer ook eens een knoflook-kruidenbrood erbij. Prak met een vork 2 fijngesneden tenen knoflook met 3 el fijngehakte peterselie door 125 g zachte roomboter. Voeg zeezout naar smaak toe. Snijd een stokbrood in sneetjes maar snijd ze niet helemaal door zodat het brood heel blijft. Verdeel de boter over de sneetjes. Verpak het brood in aluminiumfolie en bak 10- 12 min. in een voorverwarmde oven van 200 ºC.

2. Vervang de courgette door venkel en voeg met de crème fraîche een scheutje pastis toe.