We beginnen het nieuwe jaar met een heerlijk recept: Beef Wellington! Dit gerecht bestaat uit ossenhaas, kastanjechampignons, parmaham en bladerdeeg. Bij dit gerecht is de wijn van de maand, Conde de San Cristobal, een uitstekende begeleider!

Benodigdheden voor 4 personen:
500 gram ossenhaas
30 gram ongezouten roomboter
250 gram kastanjechampignons
15 gram platte peterselie
7,5 gram verse bieslook
180 gram parmaham
270 gram vers bladerdeeg
1 middelgroot ei
peper
zout

Overige benodigdheden
vershoudfolie
bakkwast
kerntemperatuurmeter
aluminium

Voordat we beginnen is het belangrijk dat de ossenhaas op kamertemperatuur is, haal deze daarom een ruim uur van tevoren uit de koelkast. Verwarm de oven voor op 200 °C, dep de ossenhaas ondertussen droog met wat keukenpapier en bestrooi deze met wat peper en zout. Verhit 15 gram van de boter in de pan en bak het vlees daarna rondom bruin, let op dat je de biefstuk niet te lang bakt. Haal de ossenhaas uit de pan en laat deze afkoelen op een bord.

Snijd ondertussen de champignons, de blaadjes van de peterselie en de bieslook fijn. Verhit daarna de rest van de boter in de pan en bak de champignons op middelhoog vuur tot het vocht is verdampt. Meng de peterselie en bieslook erdoor en breng het daarna op smaak met peper en zout naar wens. Laat het daarna op een afgedekt bord afkoelen tot kamertemperatuur.

Leg vervolgens plakken parmaham in 3 rijen naast elkaar op een stuk vershoudfolie van ongeveer 30 x 40 cm. Laat de plakken elkaar een beetje overlappen en verdeel daarna de champignons hierover. Let ook de ossenhaas hier bovenop en rol de ham met behulp van de vershoudfolie strak om de ossenhaas.

Rol het bladerdeeg met het bakpapier uit op een bakplaat. Neem het ossenhaas pakketje uit de folie en leg dit in het midden van het bladerdeeg. Vouw het bladerdeeg dicht tot een pakketje en laat de randen elkaar met ongeveer 1 cm overlappen. Snijd daarna het overtollige deeg weg en druk de randen goed aan. Draai het pakketje voorzichtig om zodat de naad van het bladerdeeg niet meer zichtbaar is. Je kunt eventueel wat figuurtjes uit het overtollige deeg drukken/snijden en deze of de Beef Wellington leggen.

Scheid het eiwit en eigeel van 1 ei uit elkaar, het eiwit gebruiken we niet, maar klop de eidooier los. Bestrijk de bovenkant van de Beef Wellington daarna met een kwastje. Steek de kernthermometer in het midden van het vlees en bak de Beef Wellington nog zo’n 35 mintuten in het midden van de oven of totdat de kernthermometer 50°C heeft bereikt. Laat de Beef Wellington vervolgens nog even 5 minuten rusten in aluminiumfolie. Snijd daarna met een scherp mes de Beef Wellington in dikke plakken.

Om extra van dit mooie gerecht te genieten is de Conde de San Cristobal een echte aanrader om als begeleider te gebruiken. Deze rode wijn is elegant moet een diepe, intense neus met veel fruit en een verfijning door houtrijping. Een volle krachtige wijn met veel finesse en elegantie!

 

Recept van AH Allerhande