Een Italiaanse pasta is altijd een succes. Onderstaande pasta heeft iets weg van een pasta carbonara, maar dan wordt er een mooie groente aan toegevoegd: groene asperges. Deze zijn in het seizoen vanaf februari tot ongeveer juni. Ze hebben een wat sterkere en kruidiger smaak dan witte asperges en passen eigenlijk overal bij. De pancetta zorgt voor een lekker zoutje.

 

Ingrediënten – voor 4 personen

  • 300 g spaghetti
  • 3 liter kraanwater
  • 500 g verse groene asperges
  • 160 g pancetta
  • 2 tenen knoflook
  • 150 g Parmigiano Reggiano
  • 2 middelgrote eieren
  • 125 ml crème fraîche
  • 50 g geraspte Parmezaanse kaas

 

Breng in een ruime pan 3 liter water aan de kook. Voeg als het water kookt zout en de spaghetti toe. Roer de spaghetti een keer door als deze helemaal onder water staat en kook hem in 8 min. beetgaar.

Breek ondertussen de houtachtige onderkant van de asperges. Snijd de punten ruim af (5 cm) en snijd de rest van de asperges in stukjes van 1 cm. Kook de aspergestukken en -punten de laatste 2 min. mee met de spaghetti.

Snijd de pancetta in reepjes en de knoflook fijn. Rasp de kaas. Bak de pancetta in een koekenpan zonder olie of boter in 6 min. uit. Voeg de knoflook toe en bak 1 min. mee. Zet het vuur uit. Doe de eieren in een kom en klop met de crème fraîche en 100g kaas tot saus. Breng op smaak met peper.

Giet het spaghetti-aspergemengsel af en vang een kopje kookvocht op. Doe het pastamengsel terug in de pan en voeg de pancetta toe. Voeg al roerend met een houten lepel de saus toe. Blijf roeren tot de saus iets is ingedikt en aan de pasta blijft ‘hangen’. Voeg eventueel wat kookvocht toe voor een smeuïger geheel. Verdeel over 4 diepe borden en serveer met de rest van de kaas.

 

Let op! Voor bepaalde kwetsbare groepen, waaronder kinderen tot 5 jaar, ouderen, zieken en zwangere vrouwen, wordt het gebruik van rauwe eieren (in verband met salmonellabesmetting) afgeraden. Het is ook mogelijk om de saus zonder eieren te doen. Je kunt dan bijvoorbeeld ook een beetje mascarpone toevoegen om de saus wat dikker te maken.